Kada vaši učenici ne mogu prestati buljiti u sat, to znači da jedva čekaju izlazak iz nastave. Ovo se ne događa kad učitelji u svoj nastavni plan ugrade escape room igru!

Ako niste čuli, escape room ili soba za bijeg inovativan je način rješavanja problema, kritičkog razmišljanja i izgradnje tima uz učenje novih informacija ili ponavljanje već usvojenog gradiva. Brave i lokoti koje čuvaju skrivene tragove učenici moraju otkriti i otvoriti prije nego što vrijeme istekne.

Ove ćete godine poželjeti napraviti jedan escape room za svoje učenike ili studente! Koristi od implementacije escape room igara u nastavi vrijede dodatnog rada i truda kojeg ćete uložiti u osmišljavanje igre, a mi ćemo vam danas pomoći sa pregledom najboljih predmeta i rekvizita koje možete koristiti u svojim escape room igrama. Evo nekoliko naših omiljenih predmeta za kreiranje vlastite escape room igre!

1. Lokoti

Lokoti čine ogroman dio stvaranja escape room iskustva zbog kojeg će se vaši učenici zaista oduševiti igrom. Jednom kad znaju da se ne mogu pomicati naprijed kroz zadatke dok ne otvore lokot, cijela aktivnost poprima novu razinu uzbuđenja. Lokote možete koristiti u raznim fazama iste escape room igre, pa je dobro imati nekoliko različitih vrsta, a mi vam donosimo pregled najzanimljivijih: lokote na smjerove, lokote na brojke, lokote na slova, itd.

Direkcijski lokot (lokot na smjerove)

cluebox direkcijski lokot     

Lokoti na brojke ( 3 znamenke)

Lokoti na brojke ( 3 znamenke)

Lokoti na brojke ili slova (5 znamenki)

Lokoti na brojke ili slova (5 znamenki)

2. Kutije (spremnici) koji se mogu zaključavati

Iako biste mogli kreirati igru tako da je otvaranje brave ili lokota „konačni zadatak / cilj“, igra je puno uzbudljivija ako postoji više zaključanih kutija koje učenici moraju otvoriti nakon svakog zadatka, kako bi dobili tragove za sljedeći korak u igri.
Možete koristiti samo jednu veliku kutiju koja se može zaključavati s više lokota ili kombinirati nekoliko različitih spremnika koje učenici otvaraju postepeno, kako napreduju kroz igru. Također možete biti kreativni i koristiti pernice od tkanine s patentnim zatvaračima i jezičcima koji vam omogućuju da ih zaključate.

Velike kutije za zaključavanje

cluebox Velike kutije za zaključavanje

Mala kutija za zaključavanje

cluebox Mala kutija za zaključavanje

Torbica s patentnim zatvaračem

cluebox Torbica s patentnim zatvaračem

3. UV Olovke

Nikad ne podcjenjujte koliko učenici vole pronalaziti tajne tragove ili skrivene poruke! UV olovka i UV svjetiljka mogu dodati potpuno novu razinu intriga u vaše lekcije, a pronalaženje tajnih poruka napisanih “nevidljivom” tintom nešto je što veseli i odrasle igrače.
Nevidljivi UV markeri s tintom različitih boja odličan su escape room rekvizit!

cluebox UV olovke u bojama

4. UV svjetiljke

Iako bi bilo prekrasno imati dovoljno resursa da svaki učenik ima po jedan od svakog predmeta koji koristimo, također može biti jako zanimljivo pružiti ograničeni broj predmeta i vidjeti kako učenici prevladavaju ovaj izazov tijekom igre. UV svjetiljke su relativno jeftine, pa ćete postavljanjem nekoliko njih po sobi potaknuti studente na komunikaciju, pregovaranje i planiranje, kada ih pronađu.

cluebox UV svjetiljke

5. Omča za zaključavanje

Ovaj neobičan predmet sjajan je za zaključavanje većih predmeta, poput većih kutija ili vrata ormarića u učionici. Možete mu dodati i više lokota ako želite da svaki učenik ili grupa učenika, kada riješe svoj zadatak, moraju ukloniti jedan od lokota prije nego što se može otvoriti.

cluebox omče za zaključavanje lokota

6. Ludi cool predmeti koje vaši učenici nikada prije nisu vidjeli

Ovo postaje malo složenije, ali jedan od najzabavnijih aspekata escape room igara jest unošenje neobičnih predmeta s kojima ne možete svakodnevno susretati. Zamislite koliko će biti uzbuđeni ako budu morali otvoriti bravu koja izgleda ovako:

cluebox kripteks lokot cryptex

Ili kada shvate da je njihov sljedeći trag skriven u kutiji koja je zaključana wifi elektronskom bravom:

cluebox-rfid-brava

7. Tajni kodovi

Jedan od najjednostavnijih načina za stvaranje zagonetki za vaše učenike je stavljanje zadataka u “tajno pismo” odnosno šifrirani tekst. Možete sami stvoriti svoj tajni jezik, gdje jedno slovo (ili jedan broj) predstavlja neko drugo, a oni moraju odrediti koje slovo predstavlja koje. Ili možete na internetu potražiti gotove tajne kodove kako biste ih mogli natjerati da dovrše zadatak!

cluebox šifriranje i tajni kodovi morseova abeceda

8. Magneti

Ponekad predmeti koje možda već imate u učionici (ili ih možete posuditi od kolega) mogu postati sjajni dijelovi iskustva escape room-a. Magneti mogu biti izvrsni za dohvaćanje ključeva ili drugih važnih predmeta iz uskih mjesta u vašoj učionici gdje ih prsti ne mogu dosegnuti!

cluebox magneti i primjena u escape room igrama za škole

9. Puzzle slagalice

Na internetu je doista lako kupiti prazne puzzle. Najčešće se mogu pronaći tzv. “puzzle za sublimaciju”: prazne bijele puzzle načinjene od kartona. Za njihovo korištenje ne trebate biti pretjerano umjetnički nastrojeni, zapravo, na puzzle možete jednostavno napisati sljedeći trag, a zatim ih rastaviti i posakrivati. Vaši će učenici pokušati što brže sastaviti puzzle da bi prešli na sljedeći zadatak!

cluebox puzzle i slagalice

10. Zagonetke odnosno mozgalice

Super način da stvorite jednostavnu, jeftinu zagonetku koju vaši učenici moraju riješiti je jednostavno postavljanje pitalice-mozgalice. Možete odlučiti moraju li pitalicu moraju ispravno riješiti da bi nastavili dalje (rješenje može biti točna šifra za neki lokot, na primjer) ili im možete omogućiti da nastave kroz igru i saznaju samo jesu li njihovi odgovori bili netočni kasnije, prisiljavajući ih da se vrate.

cluebox zagonetke i mozgalice

11. Šifrarnik ili dešifrator

Šifrarnici odnosno dešifratori su izvrstan escape room rekvizit a služe za “pretvaranje” jedne vrste pisma (ili simbola ili brojeva) u drugu vrstu – odnosno dešifriranje tajnih poruka. Najjednostavniji dešifrator obično je okruglog oblika te sadrži nekoliko koncetričnih krugova ražličitih simbola (krugovi se mogu okretati ali i ne moraju, ovisi o vašim željama i sposobnostima). Osnovni dešifrator dovoljno dobar za upotrebu u školi možete napraviti i sami, upotrebom samo papira (još bolje kartona), primjeraka koje možete pronaći online i printera! Možete ga napraviti i ukrasiti i ručno, samo će malo duže trajati!

Osim od papira ili kartona, dešifrator možete napraviti i od drugih materijala koji su vam dostupni (npr. tekstila ili kože) što će mu jako produžiti vijek trajanja.

escape room dešifrator

12. Bonus rekvizit: hvataljka, odnosno klješta za hvatanje

Ako ste pročitali tekst do ovdje, zaslužujete još jednu, bonus ideju: upotrijebite u svom escape roomu hvataljku odnosno kliješta za hvatanje. Čim ih pronađu, vašim učenicima će biti jasno da moraju dohvatiti nešto što im je skriveno na teško dostupnom mjestu, a na vama je da odlučite gdje će taj predmet biti skriven i koliko će ga teško biti pronaći!

cluebox hvataljka

Započnite!
Sad kad imate gomilu sjajnih alata za stvaranje vaše escape room igre u učionici! Odaberite temu, osmislite zadatke i gledajte kako vaši učenici sjano provode dok rade zajedno, surađuju i razvijaju svoje vještine kritičkog mišljenja u vašem razredu.

 

ClueBox escape room set

Većina škola i drugih obrazovnih institucija nema mogućnosti kupnje lokota, UV svjetiljki i ostalih pojedinačnih predmeta koje smo vam pokazali u ovom članku kao opravdanog troška nastavnog materijala. Zato smo osmislili ClueBox – edukacijski escape room set koji sadrži sve potrebne predmete da biste mogli kreirati escape room igre u svojoj učionici!

Više o ClueBox edukacijskom escape room setu saznajte ovdje.

ClueBox edukativni set je namijenjen osnovnim i srednjim školama