Sobe za bijeg ili “escape room” su već godinama među najpopularnijim oblicima zabave, a postaju sve veći trend u školstvu i obrazovanju. Kada čuju riječ “igra”, učenici iznenada ispravljaju leđa i prestaju razgovarati. Da, treba vam samo jedna čudesna riječ da biste dobili mirnu učionicu.

U ovom postu pokazat ćemo vam nekoliko osnovnih natuknica kako sami možete stvoriti escape room igru u vašoj učionici, te dodati zanimljiv sadržaj lekcija iz nastavnog gradiva kako biste to učinili više od puke igre.

 

Odluke koje trebate donijeti prije kreiranja igre

Prije nego što započnete s dizajniranjem escape room igre u učionici, morate uzeti u obzir nekoliko stvari.

Cilj

Prvo što trebate znati je da cilj escape room igre nije uvijek pobjeći iz učionice. Cilj možete promijeniti u bilo što što želite. Važnije od cilja je da učenici ne mogu dovršiti igru ako ne pronađu prave tragove ili ne uspiju riješiti zagonetke. Evo popisa nekoliko mogućih ciljeva:

 • Pobjeći iz učionice
 • Dobiti nagradu
 • Nabavite značku postignuća
 • Vodite učenike prema predmetu (kofer s blagom, slatkiši …)
 • Oslobodite kolegu
 • …(nešto drugo)

Pobjeda ili “biti prvi” nije uvijek ni cilj. Činjenica da svi učenici mogu postići vaš cilj također je veliko postignuće. Znači da su došli toliko daleko i razumjeli sadržaj lekcije u vašoj učionici.

Sadržaj

Još jedna odluka koju morate donijeti jest uključujete li nastavnu građu ili to radite samo iz zabave (na primjer za godišnju temu poput Noći vještica ili Božića). Naravno, u oba slučaja, svoje ćete učenike uvijek podučavati važnim vještinama kao što su rješavanje problema, zajednički rad i kritičko razmišljanje.

Fizički, digitalni  ili kombinirani zadaci?

Ako kreirate escape room igru koristeći isključivo digitalne zadatke i tragove, za riješenje svih zadataka vaši učenici su primorani na upotrebu računala, tableta ili pametnog telefona.

Naravno, svoje učenike uvijek možete animirati skrivanjem tragova i u učionici, što je puno bolje rješenje koje potiče učenike na međusobnu interakciju i zajednički rad.

Ako koristite fizičke rekvizite i tragove, učenici su primorani pronaći šifre ili tragove u svom okruženju kako bi mogli napredovati u sljedeći dio igre. Evo nekoliko savjeta:

 • Koristite brave i lokote sa šiframa ili ključevima
 • Upotrijebite kutiju ili kovčeg koja se zaključava pomoću brave ili lokota na šifre. Sakrijte slijedeći zadatak, vrijedan savjet ili alat (UV olovku, ključ) unutra.
 • Zapišite kod ili trag UV olovkom i ostavite olovku negdje u blizini. Učenici će morati upotrijebiti UV-svjetlo kako bi otkrili trag.
 • Koristite ormare koje možete zaključati ključem
 • Osigurajte dovoljno vremena i pustite učenike da rješavaju izazove ili zadatke sami (ili uz vašu minimalnu pomoć). Tek kada uspiju, dobivaju novi trag, …
escape room u školi primjer

 

Koraci za stvaranje escape room igre u učionici

1. Stvorite priču

Ovo je prvi korak prije nego što započnete stvarati escape room igru. Koju priču želite ispričati? Što će vaši učenici naučiti? Razmislite o temi i skupite potrebne materijale i sadržaj lekcije koji želite pokazati učenicima.

Sad kad imate priču, morate znati kako ćete je učiniti interaktivnom. Koje zadatke odnosno zagonetke koristiti? Koji su predmeti savršeni za skrivanje tragova i kodova? Koje ćete materijale koristiti za taj određeni sadržaj lekcije?

2. Definirajte sve elemente escape room igre

Svaka escape room igra mora sadržavati nekoliko bitnih elemenata, bez kojih ne možete kreirati escape room igru:

 1. Problem: problem, odnosno cilj escape room igre, definira se kroz uvodnu priču.
 2. Zagonetke odnosno zadatke: učenici moraju riješiti svaki zadatak odnosno savladati izazov kako bi mogli ići dalje, na slijedeći trag (zadatak). Pripremite zadatke i zagonetke različitih težina, I različitih načina riješavanja. Neki zadaci mogu biti na papiru, neki mogu zahtjevati od učenika da samo uoče točnu ifnromaciju ili pronađu predmet, neki mogu biti zagonetka čijeg se riješenja moraju domisliti ili može sadržavati informacije koju su naučili na satu..
 3. Korisni tragovi te predmeti: učenici moraju potražiti predmete, tragove ili dodatne informacije kako bi mogli riješiti svaki zadatak. Koji su to predmeti, za koji zadatak će im poslužiti, kako će svaki upotrijebiti?
 4. Završni zadatak: učenici sastavljaju sva dosad prikupljena riješenja kako bi riješili poslednji zadatak i dobili nagradu, značku, čestitke ili pobjegli iz učionice (ovisno koji je bio cilj igre).
kako napraviti escape room - pribor

 

3. Smislite zadatke i zagonetke (ili ih pronađite online!)

Prilikom smišljanja zadataka budite kreativni: koristite različite zadatke koji odgovaraju temi vaše escape room igre, nastavnoj građi koju igra obuhvaća i uzrastu učenika. Koristite različite predmete za skrivanje (ormare, kutije, kovčege) i različite rekvizite za riješavanje zadataka (zadatke na papiru, UV olovku, slagalice, puzzle..) kako biste kreirali što dinamičniju igru. Mnoštvo je izvora na internetu sa beskrajno mnogo primjera escape room zadataka koje lako možete prilagoditi svojim potrebama. Bitno je da svoju igru učinite zanimljivom i interaktivnom!

4. Pronađite “escape room” predmete i rekvizite

Svaki pravi escape room sadrži razne predmete s kojima se igrači tijekom igre susreću, pronalaze i koriste kako bi riješili određeni zadatak. Da bi vaša escape room igra bila što više nalik pravoj, te kako biste potakli učenike na interakciju i aktivnost, u igri koristite barem nekoliko escape room predmeta i rekvizita. Nekoliko kutija zaključanih običnim lokotima čine ogromnu razliku! Osim kutija odnosno spremnika i lokota, u igri možete koristiti i neke specifične escape room rekvizite (UV svjetljiku i “nevidljivu” tintu, lokote neobičnih oblika, dešifratore, magnete i neobične hvataljke…). Ovisno o zadacima koje ste smislili u predhodnom koraku, odaberite odgovarajuće rekvizite, a za ideju kakvi sve rekviziti postoje, pročitajte 10 IZVRSNIH REKVIZITA ZA ESCAPE ROOM IGRE U UČIONICI.

Zaključak

Sada znate koji je osnovni postupak za izradu escape room igre, te na koje elemente morate obratiti pažnju. Nadamo se da će vam ovaj post pomoći da sami napravite svoju escape room igru!