Učenici i studenti cijeli dan rješavaju probleme. Oni su pravi detektivi. Ne bi li bilo zabavno to još više potaknuti?

U ovom postu spomenut ću neke zabavne alate koji savršeno odgovaraju za stvaranje tajnih poruka i kodova. Povrh toga, u slijedećem blog postu pokazat ću vam što možete učiniti s ovim šifriranim porukama u učionici.

Spremni? Način špijuniranja: uključeno!

5 alata za stvaranje tajnih poruka za učenike:

Pogledajte ovih 5 zabavnih generatora kriptičnih poruka. Svi su vrlo jednostavni za upotrebu.

1. My Rebus

My Rebus  je web stranica za stvaranje tajnih kodova koja stvara, točno pretpostavljate, rebusove. Samo unesite rečenicu koju želite da aplikacija prevede u zagonetku rebusa, odaberite razinu težine i kliknite na “create rebus”. To je to. Web stranica će automatski stvoriti rebus. Evo primjera, možete li šifrirati skrivenu rečenicu?

2. Morseova abeceda

Pomoću ove aplikacije Morseova koda možete stvoriti Morseov kod iz bilo koje rečenice. Studenti također korištenjem ove aplikacije mogu dešifrirati morseovu rečenicu. Oni mogu upotrijebiti dekoder i upisati Morseov kod, ili mogu koristiti dekoder tajnih poruka ili Morseovu abecedu kako bi saznali rečenicu.

Primjer: – …. ..… / .- .–. .–. / ..… / .-… – .- .. .- .. -.– / ..-…. ..-. ..- .- ..

3. Olovka za UV označavanje

Postoje olovke za zapisivanje nevidljivih poruka “nevidljivom” tintom na papirima ili drugim predmetima. Zapravo se radi o tinti koja je vidljiva samo pod UV svjetlom. Da bi dešifrirali poruku, učenici će morati prelaziti preko teksta UV svjetlom. Na taj će se način pojaviti tajna poruka. Jako cool i korisno!

UV trag za escape room igru

4. Xnote

Ova aplikacija nije besplatna, ali je vrlo zanimljiva i zabavna! Uz Xnote vaši studenti kreću u virtualnu potragu za blagom kako bi pronašli vašu skrivenu poruku. Xnote omogućuje skrivanje virtualnih poruka (sa ili bez slika) bilo gdje u svijetu. Učenici koji prime poruku moraju fizički otići na to mjesto kako bi je mogli pročitati. Možete čak lančanim porukama stvoriti prošireni lov na blago.

5. Generator tajnih kodova

Naravno, postoji mnoštvo tajnih jezika koji su stvoreni tijekom godina. Pogledajte ovih 8 primjera tajnih kodova.

Sav naporan posao već je obavljen za vas. Samo preuzmite datoteke, otvorite ih u programu Adobe Reader, unesite vlastitu tajnu poruku i ona će automatski šifrirati poruku kako bi odgovarala odgovarajućoj Cipher kartici. 

Svaki od kodova zahtijeva od učenika drugačije razmišljanje. Neki su kodovi dobro poznati tajni kodovi, dok su drugi jedinstveni koje je autor smislio i stvorio posebne fontove.